About Me

My photo
Haffizz Zakaria, 25, holds a Degree in Civil Engineering (Hons) from UiTM, Malaysia. A full time photographer with Third Xenon Photography; official photographer for Extreme Tough Fitness Centre in Semenyih, Selangor; part-time nasyeed instructor with Al - Fursan, nasyeed group from SMK(A) Pahang. Been working as civil engineer and project manager in various companies. Now aiming for something new in his life.

Tuesday, September 15, 2009

teRuskaNLah keSiBUkaNMu

lakukanlah aku seperti tunggul
apa lagi boleh aku perkatakan

MaRi BeLajaR TraFFiC n HighWay EngiNeeRinG!~

haa.. disebabkan ptg td selepas kelas Research, dalam kul 4 camtu, aku n grup lab aku dah bercadang nk siapkan our final lab report.. dlm lab report yg last nih.. kami diminta utk wat checking, kaji n analyse mane2 jalan yg ada and tgk die punyer papan tanda betul ke x, ade tempat melintas utk pejalan kaki ke x and etc..
so.. entry kali ini, aku dgn bangganya nk berkongsi sedikit ilmu yg tak seberapa ngan korang. leh gak gtau korg ape yg aku belajar dlm traffic n highway engineering hehe
lokasi penggambaran adalah jalan persimpangan antara fakulti civil engineering dan dataran cendekia UiTM Shah Alam..
kiter start ngan gambar yg pertama neh



ok, dalam pic yg pertama neh, kiter leh lihat akak bertudung biru ni dgn ayunyer melintas jalan. so, ape yg xkena dgn pic neh? korang leh lihat yg tempat ni adalah antara tempat favourite org melintas, tp xde disediakan zebra crossing (mende alah garis2 putih kat jalan). tup2 tetiba kat belah depan tu plak ade zebra crossing, tp masalahnya bukan di laluan akak nih, tapi menghala ke laluan yg tak efektif.. so, sape nk jawab? hehe. dunno.. sapo design nehh



then, kiter ke pic yg ke 2, ok. klu terer.. cepat cari aper kesalahan simpang nih? dapat? xdpt? dpt ke xdpt neh? hehe.. haa.. ok2 aku gtau. korang leh nampak kt sebelah kiri, ade sign board tulis 'berhenti'. korang pikir ler.. mane ade kereta nk masuk simpang, tp masuk2 je kena berhenti? motif? hehe.. den xtau nk jawab. ni pic depan fac den neh.. sogan den..



next pic. kiter leh nampak org berbasikal. klu kat malaysia neh, mmg jarang ade laluan berbasikal.. termasuk lar kt uitm neh.. xde pn laluan berbasikal. so dgn bahayanya, basikal2 neh terpaksa berada di atas jalan raya bersama2 berpuluh2 kereta n motorsikal. klu eksiden camne eh? mintak2 lar mereka ni selamat...doakan aje lah..



ok, pic seterusnye neh, mesti korang da leh agak, ape yg salah. haa.. sign board ni terlindung oleh pokok. aku selama ni pn xperasan, tetiba farid kata 'wehh.. sign board!!~' haha. aku pn cepat2 ler amiknyer.. nasib baik time tu tgh lampu merah..


ok, pic terakhir pelajaran kiter kali ni. diambil di bahagian hadapan esso n shell sec 7, setelah anda turun dari federal highway di susur keluar Pdg Jawa. ape yg korang leh cam? betul3... terlalu byk sign board!~ ntah mane satu nk baca ntah huhuhu..

erkk.. tetiba ade final pic lg. ni ler team lab aku



dari kiri : inaz, baim, aku, farid

lar.. ade lg pic!~ ni pic berlakon utk menjadi pejalan kaki!!~ hahahaahha. ntah pape!~

Monday, September 14, 2009

SehaRi laGi naK baLik!!

aduhaiiii.. lmbtnyer lar nk tunggu hari esok.. huhuhuhhuhuhu
saya da xde mood nk gi kelas
so
dsebabkn da xde mood... terus melakukan aktiviti2 yg digemari





dari kiri.. Ila, Aku, Inaz n Anis

ni sementara menunggu kelas Quality Management.. kelas Mr. Azmi yg cool giler ahakz. walaupun kelas ni 3 jam, n subjek membaca, but die explain tu besh, ade je idea die nk bercerita, n yg paling penting, ape yg die citer tu berkaitan dgn dunia civil engineering neh, kira cam die nk byk pengalaman ar..



ni Annie..

kelas kul 830. sepatutnye abis kul 1130.. leh lak abis kul 940 haha. Mr Azmi neh mmg cool giler ar~ so lepas abis kelas terus pegi teman deqla jap g amik sticker kenderaan UiTM yg baru sessi 2009/2010. byk nyamuk lak unit keselamatan neh haha.. ntah pape2 tol. xselesa aku nk menaip..



sempat lagi amik pic kt tempat parking terbesar kt uitm neh, padang kawat :D



ni lak dgn DeQla~~

dlm keter aku sambung menaip hehe..tp aku pn da xde idea nk menulis ape.. korang tgk je ar gambo2 nih.. (tetiba aku cam jenis rajin lak amik gambo, sebab takot korang boring tgk blog aku asyik menulis je pjg2 hehe...)



hahaha.. ni anis senget~~


ni je utk entry kali ni. klu aku rajin, ptg nnt aku update lg. ahakz!!

Sunday, September 13, 2009

sa.Ya ta.K s.abar nK b.aL.ik :(

ari ini suda ari isnin..
ade kelas lg.. esok pn same.. ade kelas gak..
xsabarnye nk balik ari rabu :(
rabu da xde kelas (ade kelas math tp consider xde haha)
jadi bila fikirn dah awal2 balik ke kg.. duduk di dlm kelas juga tiada brperasaan. lect duk ngajar kt depan tp sudah tidak masuk ke otak haha..
inilah aktivitinyerr



pastu kan.. baca lak blog my sis.. citer die gi shopping!!~ uwaaaa.. nk balikkkk.. nk shopping juaaaaaaa!!~~~~

Friday, September 11, 2009

Aku | Pengganggu

baru aku tau.. aku mengganggu hidup seorang..

jgn ganggu boleh x?



malunye..
mane aku nk letak muka..

Kadang Aku Terasa..

Bila aku rasa aku dah jumpe ape yg aku nak, ape yg aku mahu, tiap kali tu lah aku akan sentiasa berfikir, betul ke keputusan aku. Abis semua org aku tanya pendapat, tak kira kecik, besar, tua, muda, lelaki, pompuan.. sebab aku mahukan pendapat dri semua sudut, takleh mengikut kata hati aku saje. Mmg lar org kata, at the end of the day, u must follow ur heart. Tepuk dada, Tanya selera. Tp camne klu selera dah lama hilang, yg tinggal hanya dada? Yg terjerat jerut cuba bernafas dalam air yg kian dalam? Buat pemilik nafas itu makin tenggelam, dalam masalah yg kadangkala diciptanya sendiri?

Aku xbniat mencari masalah sendiri, xde sape nk masalah dtg dlm hidup mereka, but masalah tu, salah satu intipati hidup.. nk x nk kita laluinya, tp camne lak klu tiap2 ari ade mslh? Kita akan mula tertanya2, di mana silapnye.. ape yg dah kite wat salah? Ssh nk cari.. even klu kite da tau ape yg kita salah pn, tetap kita xleh nk undur kan masa utk memperbaikinya, yg leh dilakukan hanyalah cuba utk tidak mengulangi kesilapan tersebut di masa akan dtg..

Aku da jd penat kdg2.. tgk org lain sentiasa happy, dan nasib sentiasa menyebelahi mereka. Ape la yg mereka amalkn, sampai hidup seakan xde masalah? Ye, aku tau, aku xsesempurna mana, utk menikmati kehidupan yg selesa. Tp mm.. ntah la.. aku pn sampai da jd xtau, perkataan ape lg yg aku leh gne utk describe semua yg berlaku kebelakangan ini

Kadang aku terasa, aku dah jumpa dia

Kadang aku terasa, itu bukan dia

im back!!!

salam! wahhh lama tol aku xupdate blog aku neh huhuh.. ni tetiba je ade perasaan nk mengupdate hehe.. nk berkongsi dgn dunia perihal kehidupan yg mungkin xde lar seberapa sgt tp dah cukup untuk memeningkan kepala aku sendiri :D

anyway, hari ni hari ke 21 berpuasa. giler cepat tol rasanya puasa kali ni.. sedar2 dah minggu ketiga n lebih kurang 8-9 ari je lg berpuasa! hati n otak dah mmg ade kat kampung dah, xde kat kampus, awal2 lg dah balik. badan je ade kt shah alam neh. dah start kemas beg sikit2, tiket raya pn dah beli (awal2 puasa ari tu coz takut abis). aku balik ke muadzam shah nek bus pukul 230 ptg kt Putra.. aduhai.. letihnye nnt nk nek bus, dah le 4 jam.. but xpe2.. smgt nk balik kg tu sgt tebal!! xterasanya lar 4 jam tu.. dah biasa lg pn hehe..

ape yg menarik spjg aku xupdate nih?
ermm..
ape ye..
aku pn xtau..
xpasti aku berada di tahap apa sekarang
xpasti hidup aku skrg stabil ke x
xpasti pasal segala benda
yg aku
aku jalani je kehidupan aku hari demi hari..
terus melangkah
bergelak ketawa bersama teman2 aku yg tersyg
yg alwayssss with me
thanks guys!!!!!!!!!!!


beb, xde citer menarik lg ar..
nnt ar ade citer menarik aku update lg hahahahhaha
aku kt library tgh wat assignment Research Methodology yg entah ape neh!!
salam



'kerana cinta yg aku cari itu, bukan berada di pihak yang benar'

Friday, March 6, 2009

ReJuVEnaTE n refReshiNG

akhirnye setelah 5 jam duk dlm bas, sampai gak aku kat muadzam shah yg tercinta nih. amaaat penat, 5 jam lor dlm bus, tp nasib baik tak boring, coz dalam bus leh lak duk sebelah Kak Mus. ish2.. dlm ramai2 org n byk2 tahun, leh lak terjumpa Kak Mus nih. dah laMa aku rasa.. dlm 6 tahun kot. Kak Mus nih senior aku masa aku skool dulu. waktu tu kitorg rajin menconteng dinding2 skool (mural hehe). die mmg bruTal. aku ingat time skool je brutal, rupernye sampai skang maintain brutal, dah keje army. adoyai. power ar Kak Mus!~ saluTe!~

dah smpai kat umah, terus salam mak ngan aYah, pastu adik2, kakak, and last my little pRincesS, chaCha. huhu.. rindunye kat budak notty tp gud giRl (gelaran daddy die bg) nih...geram tgk. makin notty. yela.. mungkin sebab die nak dapat adik. aku tak sure lak baby boy ke baby guRL, tak tanya lg kt akak aku, yg pasti, aku pNh mimpi yg adik die nnt baBy boy. siap ade nama dlm mimpi tu.. namanya Joey. hahaha.. ntah ape merepek aku mimpi camtu. tp syok gak. pagi esk ar baru tanya akak aku hehe..

dah siap2 kemas, mandi, aku gi makan kat dapur. bestnyer.. mak aku masakkan nasi hiMpiT. fav aku tuh!~ lama giler tak mkn. hentam cukup2!....

then duk lepak je tgk tv..
nak on9 takleh..sebab laptop aku masih di kedai. pada sape2 yg tak tahu citer.. meh aku citer. laptop aku dihantar ke kedai kerana dihempas dgn sopan ke jalan raya hehe.. camne leh terhempas ntah. sabar je lar. nasib bEk ade warrAnty. dah call org kedai. die kata dah siap kat kilang, but org kedai tu lom aik lg. mungkin esok kot...
tak kisahlar.. dlm minggu depan dapat lar agaknye.. akak aku tlg amikkan..

ape yg aku nk wat? aku nak gunakan masa yg ade selama 2 hari ni, unTuk susun semula diri aku, cari semula akal fikiran, tenangkan hati, persiapkan diri...
coz tahun ni macam2 tul dugaan.. tak abis2.. lepas satu2 dtg..
tp takpe lar
semua tu ujian dari tuhan.. tuhan sentiasa menguji hamba2Nya

yg pasti.. semoga dua hari selepas nih, aku kembali tau ape yg aku cari..

tak phm?

klu korang tak kenal aku, mmg takkan paham
ahakz

Sunday, March 1, 2009

APA SEBENARNYER YANG AKU CARI?

bila aku asyik berlari mengejar sesuatu
yang aku tau aku takkan miliki,
ape sebenarnyer yang aku pikir?
kenapa aku berlari mengejar
walaupun aku tau aku takkan dapat?

lagi membuat aku sedar
bila aku berlari
tiada siapa pn yang mengejar
kenapa ya?

Monday, February 9, 2009

Sg Gabai!!!~

wahhhhhhhh. akhirnya dapat gak aku mandi air terjun!!~ syok giler ngan Sha and the geng ( my wives!~ ha ha ha). yg bestnye, aku dua org je hulubalang, yang lg 10 semua puteri2 hahaha..
ahad ari tu.. 8hb Feb kitorg plan nk piknik di air terjun sg Gabai. mula2 aku pn tak tau ler Sg. Gabai tu kt ner haha. tp ikut je budak2 ni. ruper2nye kat hulu langat. so awal pagi ahad tu aku bgn, coz da terbiasa bgn awal.. dlm kul 8 (awal lar sgt). aku pn lepak je lar men internet. planning nye nk gi kul 11 lebih coz dak2 lain ade test Geotech pagi tu. aku ngan Sha takde test coz lain2 kelas. so aku pn rilex je men tenet. kul 1030 baru mandi he2.
dah siap mandi dalam kul 11 camtu aku pn get ready je lar nk bertolak coz anytime je diorg leh sampai. bukan takleh nk sms masalahnye tempat aku kat Pusat KomerSIAL nih line tepon mcm SIAL gak. nyusahkan betul. klu duk dlm bilik, terus tak dapat line. no network katanya..
so duk je lar tunggu
tunggu punyer tungguu... last2 sampai kul 1230!!~ , bengang tul aku adehh..
ape lama benor puteri2 ni bersiap. penat aku tnggu, tapi nasib baik sampai gak diorg akhirnye...

so bermulalah perjalanan ke sg Gabai yg aku tak tau kt ner (mmg lar tau kat ulu langat, tapi ulu langat pn aku tak tau kt ne). aku duk dlm kelas Wani, duk kat blkg ngn SHa, Z.A duk depan sebelah Wani (Wani drive). dalam keter Aman ade Miza, Wani lg sorg n Axera. satu lg keter Dila drive, dlm tu ade ana, ain and wan..

laju tul Aman bwk keter, penat nk kejar.. asyik hilang je. dah le jalan byk tul (nak dekat 4, 5 plaza tol). penat Z.A jd assistant kat Wani nk hulur duit hehe.

akhirnya.. dalam kul 2 kami sampai gak kat Sg Gabai nehhh.. nk cite pn takde perkataan yg sesuai utk aku gambarkan keseronokkannya.. baik tgk je pic nih ahakz
enjoy!~







TUHAN, BUANGKAN AKU DARI PANDANGANNYA>>

berhenti..
cukup sampai di sini
tiada lagi kata2 yang perlu dituturkan
tiada lagi senyuman yang perlu diukir

berhentilah...
cukuplah sampai di sini
biarkan aku terbang
biarkan aku berjalan

berhenti sajalah...
cukup sajalah sampai di sini
aku penat
aku berhenti

Tuhan, buangkan aku dari pandangannya
buangkan keresahab yang ada, yang pernah berlaku
hilang duka, cairkan nestapa
sulamkan rindu aku utkMu
hanya Kau cinta yang satu
tiada tempat lain utk mengadu

Thursday, February 5, 2009

LUPER BIRTHDAY KAWAN

ntah camne, aku leh tak tau 5hb 2 nih birthday Ayien.. :( biler bukak fs baru ternampak birthday reminder. ish2, ayien, sorry tau lmbt wish adeh.. yg budak2 lain lak apsal la tak ingatkan aku birthday ayien.. adoyai.. rasa bersalah sgt. birthday kott.. antara benda penting. tp takpe lar. yg penting dah wish.. now tgh fikir adiah ape nk bg.. ayien ske ape eh (?)