About Me

My photo
Haffizz Zakaria, 25, holds a Degree in Civil Engineering (Hons) from UiTM, Malaysia. A full time photographer with Third Xenon Photography; official photographer for Extreme Tough Fitness Centre in Semenyih, Selangor; part-time nasyeed instructor with Al - Fursan, nasyeed group from SMK(A) Pahang. Been working as civil engineer and project manager in various companies. Now aiming for something new in his life.

Tuesday, September 15, 2009

MaRi BeLajaR TraFFiC n HighWay EngiNeeRinG!~

haa.. disebabkan ptg td selepas kelas Research, dalam kul 4 camtu, aku n grup lab aku dah bercadang nk siapkan our final lab report.. dlm lab report yg last nih.. kami diminta utk wat checking, kaji n analyse mane2 jalan yg ada and tgk die punyer papan tanda betul ke x, ade tempat melintas utk pejalan kaki ke x and etc..
so.. entry kali ini, aku dgn bangganya nk berkongsi sedikit ilmu yg tak seberapa ngan korang. leh gak gtau korg ape yg aku belajar dlm traffic n highway engineering hehe
lokasi penggambaran adalah jalan persimpangan antara fakulti civil engineering dan dataran cendekia UiTM Shah Alam..
kiter start ngan gambar yg pertama neh



ok, dalam pic yg pertama neh, kiter leh lihat akak bertudung biru ni dgn ayunyer melintas jalan. so, ape yg xkena dgn pic neh? korang leh lihat yg tempat ni adalah antara tempat favourite org melintas, tp xde disediakan zebra crossing (mende alah garis2 putih kat jalan). tup2 tetiba kat belah depan tu plak ade zebra crossing, tp masalahnya bukan di laluan akak nih, tapi menghala ke laluan yg tak efektif.. so, sape nk jawab? hehe. dunno.. sapo design nehh



then, kiter ke pic yg ke 2, ok. klu terer.. cepat cari aper kesalahan simpang nih? dapat? xdpt? dpt ke xdpt neh? hehe.. haa.. ok2 aku gtau. korang leh nampak kt sebelah kiri, ade sign board tulis 'berhenti'. korang pikir ler.. mane ade kereta nk masuk simpang, tp masuk2 je kena berhenti? motif? hehe.. den xtau nk jawab. ni pic depan fac den neh.. sogan den..



next pic. kiter leh nampak org berbasikal. klu kat malaysia neh, mmg jarang ade laluan berbasikal.. termasuk lar kt uitm neh.. xde pn laluan berbasikal. so dgn bahayanya, basikal2 neh terpaksa berada di atas jalan raya bersama2 berpuluh2 kereta n motorsikal. klu eksiden camne eh? mintak2 lar mereka ni selamat...doakan aje lah..



ok, pic seterusnye neh, mesti korang da leh agak, ape yg salah. haa.. sign board ni terlindung oleh pokok. aku selama ni pn xperasan, tetiba farid kata 'wehh.. sign board!!~' haha. aku pn cepat2 ler amiknyer.. nasib baik time tu tgh lampu merah..


ok, pic terakhir pelajaran kiter kali ni. diambil di bahagian hadapan esso n shell sec 7, setelah anda turun dari federal highway di susur keluar Pdg Jawa. ape yg korang leh cam? betul3... terlalu byk sign board!~ ntah mane satu nk baca ntah huhuhu..

erkk.. tetiba ade final pic lg. ni ler team lab aku



dari kiri : inaz, baim, aku, farid

lar.. ade lg pic!~ ni pic berlakon utk menjadi pejalan kaki!!~ hahahaahha. ntah pape!~

No comments: